Bc. Michaela Blahová

Zlínský kraj
Oceněná za významné aktivity a rozvoj v oblasti sociální politiky a aktivní činnost pro KDU-ČSL a Sdružení žen.
Michaela Blahová pochází ze Zlína, absolvovala SEŠ Zlín, Sociální pedagogiku UTB Zlín. Po ma­turitě pracovala na právním oddělení JZD AK Slušovice, následně v AK ve Zlíně. Narodily se jí 4 děti, kterým se naplno věnovala. V té době založila Klub maminek, absolvovala Etický kurz výchovy a stala se lektorkou kurzů efektivního rodičovství a primární prevence na školách, propagátorkou Týdne manželství a Týdne pro rodinu.

Stála u zrodu Centra pro rodinu Vizovice a pobočky centra na poutním místě ve Štípě. V po­zici pastorační pracovnice centra organizovala akce pro rodiny, tábory pro děti a vzdělávací kurzy. Akcentovala významnou pozici rodičů při výchově dětí, a to jak maminek, tak zapoje­ní otců. Od r. 2013 pracovala jako vedoucí Domovinky Charity Zlín, kde působí dodnes jako vedoucí služby i sociální pracovnice. V roce 2017 iniciovala zavedení ocenění Pečující osoby a Pěstouna ve Zlínském kraji. V letech 2020-2022 stála u zrodu první Koncepce rodinné poli­tiky a stárnutí ve Zlínském kraji. Propaguje domácí péči a vysvětluje možnosti zajištění péče v domácím prostředí. Stále se podílí na propagaci profese sociálního pedagoga a zavedení této pozice do zákona o pedagogických pracovnících.

Do KDU–ČSL vstoupila v roce 2013. Zastává funkci předsedkyně MO Velíková, místopřed­sedkyně OV ve Zlíně, předsedkyně SŽ Zlínského kraje a je členkou CK KDU-ČSL. V letech 2016–2020 byla uvolněna na funkci členky Rady Zlínského kraje pro oblast sociální, neziskový sektor a rodinnou politiku.

Je 31 let vdaná, má 4 děti a 2 vnoučata. Žije s rodinou a se svými rodiči. Projevy a potřeby stárnutí a stáří, a také sociální vazby mezi členy početnější rodiny, zažívá osobní zkušeností.