MUDr. Zuzana Roithová

Jihočeský kraj
ČESTNÉ OCENĚNÍ za celoživotní dílo pro KDU-ČSL.
Zuzana Roithová se narodila před 70 lety v Praze. Vystudovala Fakultu všeobecného lékař­ství UK. Je vdaná a má syna. V prvních dnech Sametové revoluce 1989 organizovala Občan­ské hnutí zaměstnanců Vinohradské nemocnice, kde pracovala jako rentgenoložka, a také se stala mluvčí OF zdravotníků ČR. Od července 1990 byla ředitelkou této Fakultní nemocni­ce. V 90. létech byla výraznou tváří reformy financování a řízení nemocnic, mimo jine i jako předsedkyně Asociace nemocnic ČR. Manažerské vzdělání (MBA) získala na Bussines Shefield University. V lednu r. 1998 se stala ministryní zdravotnictví v úřednické vládě premiéra Tošov­ského. Mocenský pakt (opoziční smlouva) mezi vládní ČSSD a opoziční ODS byl důvodem pro její kandidaturu za Čtyřkoalici v Senátních volbách roku 1999. Úspěch nejen Zuzany Roithové, ale i dalších kandidátů demokratické opozice zabránil účelovým ústavním změnám. Následně byla zvolena na kandidátce čtyřkoalice senátorkou za volební obvod Praha 10.

V roce 1999 vstoupila pod vlivem Josefa Luxe do KDU-ČSL a v letech 2001–2003 byla její mís­topředsedkyní. V letech 2000–2002 působila jako předsedkyně Evropského hnutí ČR a v le­tech 2002–2005 jako čestná předsedkyně správní rady Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Zuzana Roithová byla předsedkyní Výboru pro zdravotnictví a sociální věci. Věnovala se podpoře (nejen legislativní) neziskového sektoru, organizovala desítky spo­lečných setkání těchto organizací. Před vstupem ČR do EU pořádala množství informačních besed a seminářů ve všech krajích. Byla předsedkyní Mezinárodního evropského hnutí v ČR (2002–2004).

Úspěšně kandidovala jako lídr do Evropského parlamentu, pracovala v předsednictvu vý­boru pro vnitřní trh a Ochranu spotřebitele a také se věnovala politice rozvojových zemí. Po neúspěchu KDU-ČSL ve volbách do PS působila znovu v předsednictvu strany, která v čele s Pavlem Bělobrádkem se v dalších volbách vrátila do sněmovny. Po 10 letech působení v Ev­ropském parlamentu již nekandidovala, aby podpořila mladší stranické kolegy. Působila pak ve správní radě VZP a posledních 5 let byla předsedkyní holdingu jihočeských nemocnic.

Přes 20 let žije s manželem na jihu Čech, na farmě s ekologickým chovem masného plemene krav. Srdeční záležitostí je práce na zahradě, hraní na piano a samozřejmě její dva vnuci.