JUDr. Dita Vávrová

Královehradecký kraj
Oceněná za oblast školství a aktivní činnost v KDU-ČSL.
Dita Vávrová se narodila v Náchodě, kde doposud žije. Maturovala na náchodském Jiráskově gymnáziu a poté vystudovala Právnickou fakultu MU Brno, kde později absolvovala i rigoróz­ní řízení. Pracovala jak ve státní správě, tak na okresním státním zastupitelství. Po mateř­ské dovolené se začala věnovat samostatné advokacii a dnes vede svoji advokátní kancelář v Náchodě. Při své každodenní práci pomáhá lidem řešit problémy a prosazovat jejich práva.

Rodičovství a nástup dětí do základní školy ji přivedly i k nutnosti řešit otázku školství. Vel­kou měrou se podílela na vzniku Základní školy Pod Montací, která pracuje v programu „Za­čít spolu“, využívá slovní hodnocení a vyučuje Hejného matematiku. Zejména ale pracuje s dětmi, rodiči a učiteli s respektujícím přístupem. Škola vznikla díky úsilí rodičů na území Náchoda a je zřizována městem Trutnov za podpory spolku Začít spolu Náchod z.s., kde Dita působí v kontrolním výboru a školu dále jako právník podporuje.

Členkou KDU-ČSL je od roku 2016, nyní je předsedkyní MO KDU-ČSL Náchod, místopředsed­kyní okresního výboru a členem krajského výboru. Působí ve školské komisi při radě města Náchod a v kontrolním výboru Královéhradeckého kraje. Moderní školství pak pomáhá ak­tivně prosazovat v rámci Komise pro rozvoj školství rady kraje a jako členka školské rady Jiráskova gymnázia. Coby předsedkyně královéhradeckého Sdružení žen KDU-ČSL podporuje ženy v politice.

Má tři děti, jezevčíka a nesmírně podporujícího manžela.